Skadedyr

Skadedyr

Skadedyr kan forsage store problemer

Mange hjem oplever skadedyr i større eller mindre omfang.

Skadedyr kan for et eksempel være mus, rotter, borebiller, husmår, husbuk, osv. 

Problemerne med skadedyr kan resultere i lugtgener, sundhedsskadelige gener og ødelagte bygningsdele. 

Gnavere som rotter kan komme ind igennem et hul på 2 cm X 2 cm eller en 2 krone, mens en mus kan komme igennem et hul på 7 mm X 7 mm. Mus og rotter bruger deres fortænder til at gnave sig igennem de forhindringer, de finder på deres vej så som ledninger, isolering, træ, kloakrør, kobber og aluminium. Rotter og mus er enormt smittebærende, nogle af de sygdomme de bærer på er Salmonella, Waelis sygdom og Harepest. Alle benævnte sygdomme kan studeres nærmere her: www.anticimex.com/rotter. Rotter kommer bl.a. ind i vores hjem igennem ødelagte brønde og kloaker, mens mus bl.a. kan komme ind igennem ventilationsstudser, revner i murværk eller sokkel.  

Skadedyr der lever af og i træ er ikke helt så sundhedsskadelige som mus og rotter. Dog kan de være yderst skadelige for din bolig.

Husbuk er en af de insekter som kan forvolde stor skade da den lever af nåletræ hvilket er det mest anvendte bygningstømmer i Danmark. Den lever bedst i varme omgivelser. For at den kan formere sig skal der være varmesommer dage, hvor den kan sprede sig fra hus til hus. Man kan også selv være bære af insektet ved flytning af tømmer eller opbevarings kasser der evt. har stået på loftet. Husbukkeangreb ses ofte i træ med et futgindhold på 30% træfugt. Husbukken formere sig om sommeren, efter parring lægger hunnen sine æg i dybe sprækker eller revner i træet. Hun lægger op til et par hundrede æg over et par uger hvor efter hun dør. Laver lever af træet og i træet i op til 6 år, i sjældne tilfælde op til 10 år. Når de er ved at være modne gnaver de sig op til overfladen af træet hvor de lave en puppe. Efter ca. 14 dage kommer de ud som en rigtig bille. De gnaver sig ud igennem en såkaldt flyerhul der ses som et større flosset ovalt hul på ca. 10 mm. Som larver laver de gange igennem træet, som til sidst svækker bæreevnen i træet. Jo ældre huset er jo mindre er chancen for angreb, ved et hus fra 1939 eller ældre er chancen for angreb meget lille. 

Borebiller også kendt som møbelorm, forekommer i hele Skandinavien og er meget valkendt i Danmark. Borebiller lever i alt slagstræ på nær, eksotiske hårdttræ og kærnetræ som vi finder her hjemme. Plademateriale som krydsfiner, formpressede mdf plader, spånplader, osb plader osv, er også et godt levested for borebiller. ved temperature imellem 20 og 25 grader trives borebillerne bedst og gerne i splintved, som er det yderste af en træstamme. Ved temperature under 14 grader og over 30 grader går angrebene oftest i stå. Derfor ses angreb fra billerne oftest i lune men fugtige rum som, lader, køkken, kælder, aldre dårligt opvarmede huse og sommerhuse. Angrebene finder ofte sted i møbler, fodpaneler, billedrammer, gulvplanker og spær. Borebiller starter ud som æg, hunnen lægger imellem 20 og 60 æg i tidligere flyvehuller, sprækker og revner. Efter 3-4 uger klægges æggene og larverne begynder nu at gnaveløs af det træ hvor i de befinder sig. De lever i træet i 3 til 8 år før de transformeres til rigtige insekter med vinger. De gnaver et ovalt hul i materialet de lever i og flyver ud for at parre sig, hvorefter de hele starter forfra. 

 

Ved ny byg og renovering er det vigtigt at der bliver monteret insektnet, mussenet, og fugle gitter.

Vil du være sikker på at dine håndværkere gør arbejdet ordentligt kan vi være behjælpelige.